Богослужение праздника Пасхи

В двенадцатом часу вечера начинается служба полунощницы, во время кото­рой поется канон: "Волною морскою". Во время пения 9-й песни "Не рыдай Мене, Мати" священнослужители переносят Св. Плащаницу в алтарь и кладут ее на престол, где она остается до отдания Пасхи. По окончании полунощницы начи­нается пасхальная утреня. Священнослужители в белых блестящих ризах, с кре­стом, Евангелием и иконами, в предшествии крестного хода выходят из храма и обходят вокруг него с пением стихиры:

Воскресение Твое, Христе Спасе, Ангели поют на небеси, и нас на земли сподоби чистым сердцем Тебе славити.

Крестный ход напоминает мироносиц, шедших глубоким утром ко гробу, чтобы помазать тело Иисуса Христа. Крестный ход останавливается у западных дверей, которые бывают затворены: это напоминает положение мироносиц, получивших первую весть о воскресении Господа у дверей гроба. Священник полагает начало утрени возгласом: "Слава Святей, и Единосущней, и Животворящей Троице". Свя­щенно- и церковнослужители поют вместе тропарь праздника:

Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав. (С особыми пасхальными стихами – припевами).

Этот же тропарь повторяют певчие. После этого священнослужитель с крестом в руках отверзает затворенные двери храма, и крестный ход, священнослужители и верующие входят в храм с пением той же радостной песни "Христос Воскресе".

Далее, после великой ектений, поется пасхальный канон, тропари которого поются с припевом "Христос Воскресе из мертвых" (приведем только ирмосы пасхального канона):
1. Воскресения день, просветимся людие: Пасха, Господня Пасха! От смерти бо к жизни и от земли к небеси, Христос Бог нас преведе, победную поющия.
3.  Приидите пиво пием новое, не от камене неплодна чудодеемое, но нетле­ния источник, из гроба одождивша Христа, в Немже утверждаемся.
4.  На божественней стражи, богоглаголивый Аввакум да станет с нами и по­кажет светоносна ангела, ясно глагопюща: днесь спасение миру, яко воскресе Христос, яко Всесилен.
5.  Утренюем утреннюю глубоку, и вместо мира песнь принесем Владыце, и Христа узрим правды солнце, всем жизнь возсияюща.
6.  Снизшел еси в преисподняя земли, и сокрушил еси вереи вечныя, содержащия связанныя Христе, и тридневен, яко от кита Иона, воскресл еси от гроба.
7.  Отроки от пещи избавивши, быв человек, страждет яго смертен, и страстию смертное в нетления облачит благолепие. Един благословен отцев Бог и препрославлен.
8.  Сей нареченный и святый день, един суббот Царь и Господь, праздников праздник, и торжество есть торжеств: воньже благословим Христа во веки.
9.  Ангел вопияше благодатней: Чистая Цево, радуйся, и паки реку: радуйся! Твой Сын воскресе тридневен от гроба, и мертвыя воздвигнувый, людие, веселитеся.
Светися, светися, новый Иерусалиме, слава бо Господня на тебе возсия. Ликуй ныне и веселися, Сионе. Ты же, Чистая, красуйся, Богородице, о востании Рождества Твоего.

Эксапостиларий и стихиры Пасхи

После окончания канона поется Пасхальный эксапостиларий:
Плотию уснув, яко мертв, Царю и Господи, тридневен воскресл еси, Адама воздвиг от тли, и упразднив смерть: Пасха нетления, мира спасение.

После эксапостилария поется "Всякое дыхание да хвалит Господа" и стихиры
на хвалитех:
1. Поем, Христе, Твою спасительную страсть, и славим Твое Воскресение.
2.  Крест претерпевши, и смерть упразднивши, и воскресши из мертвых, уми­ри нашу жизнь, Господи, яко един Всесилен.
3.  Ада пленивый, и человека воскресивый воскресением Твоим Христе, сподоби ны чистым сердцем Тебе пети и славити.
4.  Боголепное Твое снисхождение славяще, поем Тя, Христе: родился еси от Девы, и неразлучен был еси от Отца, пострадал еси, яко человек, и волею пре­терпел еси крест; воскресл еси от гроба, яко от чертога произшед, да спасеши мир, Господи, слава Тебе.

К ним присоединяются стихиры Пасхи:
1.        Да воскреснет Бог и расточатся врази Его.
Пасха священная нам днесь показася: Пасха нова святая, Пасха таинственная, Пасха всечестная, Пасха Христос Избавитель; Пасха непорочная; Пасха великая; Пасха верных, Пасха двери райския нам отверзающая; Пасха всех освящающая верных.
2.        Яко исчезает дым, да исчезнут.
Приидите от видения жены благовестницы, и Сиону рцыте: приими от нас радости благовещения Воскресения Христова; красуйся, ликуй и радуйся Иеру­салиме, Царя Христа узрев из гроба, яко Жениха происходяща.
3.        Тако да погибнут грешницы от лица Божия, а праведницы да возвеселятся.
Мироносицы жены, утру глубоку, представша гробу Живодавца, обретоша ан­гела, на камени седяща, и той провещав им сице глаголаше: что ищете Живаго с мертвыми? Что плачете Нетленнаго во тли? Шедше проповедите учеником его.
4.        Сей день, егоже сотвори Господь, возрадуемся и возвеселимся в онь.
Пасха красная, Пасха, Господня Пасха! Пасха всечестная нам возсия. Пас­ха! Радостию друг друга обымем. О Пасха! Избавление скорби, ибо из гроба днесь яко от чертога возсияв Христос, жены радости исполни, глаголя: проповедите апостолом.
5.         Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.
Воскресения день, и просветимся торжеством, и друг друга обымем. Рцем,
братие, и ненавидящим нас, простим вся воскресением, и тако возопиим: Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав.

Во время пения пасхальных стихир верующие дают друг другу братское лоб­зание, т.е. "христосуются", с радостным приветствием: "Христос Воскресе!" – "Во­истину Воскресе". После пения пасхальных стихир бывает чтение слова св. Иоанна Златоуста: "Аще кто благочестив и боголюбив да насладится сего светлаго тор­жества…", затем произносятся две обычные ектений – сугубая и просительная – и следует отпуст утрени.

Пасхальные часы

Пасхальные часы состоят из пения пасхальных песнопений. Начинаются часы возгласом: "Благословен Бог наш". Затем поется три раза тропарь: "Христос вос­кресе…" и следующие песнопения:
1)  Воскресение Христово видевше, поклонимся Святому Господу Иисусу, Еди­ному Безгрешному. Кресту Твоему поклоняемся, Христе, и святое Воскресение Твое поем и славим. Ты бо еси Бог наш, разве Тебе иного не знаем, имя Твое именуем. Приидите вси вернии, поклонимся святому Христову Воскресению: се бо приидет Крестом радость всему миру. Всегда благословяще Господа, поем Воскресение Его: распятие бо претерпев, смертию смерть разруши. (Вместо трех псалмов, поэтому поется три раза).
2)  Предварившия утро яже о Марии и обретшия камень отвален от гроба, слышаху от Ангела: во свете присносущем Сущаго, с мертвыми что ищете, яко человека; видите гробныя пелены; тецыте и миру проповедите, яко воста Господь, умертвивый смерть; яко есть Сын Бога, спасающаго род человеческий.
3)  Аще и во гроб снизшел еси, Безсмертне, но адову разрушил еси силу, и вос­креси еси, яко Победитель, Христе Боже, женам мироносицам вещавый: радуйтеся, и Твоим Апостолом мир даруяй, падшим подаяй воскресение.
4)  Во гробе плотски, во аде же с душею яко Бог, в рай же с разбойником и на престоле был еси, Христе, со Отцем и Духом, вся исполняй Неописанный.
5)  Слава: Яко живоносец, яко рая краснейший, воистину и чертога всякаго царскаго показася светлейший, Христе, гроб Твой, источник нашего воскресения.
6)  И ныне: Вышняго освященное Божественное селение, радуйся, Тобою бо дадеся радость, Богородице, зовущим: благословенна Ты в женах еси, Всенепорочная Владычице.

Затем "Господи, помилуй" 40 раз и отпуст часов. В таком же порядке поются 3-й, 6-й и 9-й часы.

Следует отметить, что в течение Пасхальной седмицы утренние и вечерние домашние молитвы для верующих заменяются Пасхальными часами.

Пасхальная литургия

По окончании пасхальных часов совершается Пасхальная литургия. В начале литургии, после обычного возгласа, священнослужители в алтаре поют трижды "Христос Воскресе" с припевами, и далее литургия обычным порядком, но со следующими отличиями:

Обычная литургия
1)       Поются изобразительные псалмы
2)       Поется Трисвятое
3)       Поется "Достойно есть…"
4)       Поется "Видехом свет истинный…" 

Пасхальная литургия
1)       Поются праздничные антифоны
2)       Вместо Трисвятого поется "Елицы во Христа крестистеся, во Христа облекостеся. Аллилуиа".
3)       Поется Задостойник Пасхи: "Ангел вопияше…", "Светися, светися…".
4)       Вместо "Видехом свет истинный" поется "Христос Воскресе".
5)       Перед отпустом поется "Христос Вос­кресе".

В течение 40 дней до праздника Вознесения Господня поются за богослуже­нием Пасхальные тропари, стихиры, каноны, и на литургии вместо "Видехом свет истинный" и перед отпустом поется "Христос Воскресе". Молитва "Царю Небес­ный" не читается и не поется до праздника Св. Троицы.

Распечатать Распечатать

Комментирование закрыто.