Служба всех святых земли Белорусския

(В Неделю 3-ю по Пятидесятнице)

 

 

НА ВЕЛИЦЕЙ ВЕЧЕРНИ

На Господи, воззвах: поставим стихов 10 и поéм стихиры воскресны 2-го гласа 3, и восточна 1, и святых 6, глас 8.

Подобен: О, преславнаго чудесе:

     Дивен Бог во святых Своих, в родех христианских чудодействуяй и новыя избранники Своя являяй: зрим убо и ныне Белорусских угодников, от Христа прославляемых, и красотою добродетелей своих край наш озаряющих, и дерзновение велие имущих мир вселенней даровати и душам нашим велию милость.

Лик праведных Твоих, Господи, на Небесех украсися прославлением собора Белорусских святых, ихже и на земли Церковь воспевает, тех убо молитвы о нас приими, Человеколюбче, яко имеяй велию милость.

Ина стихира, глас 1.

Подобен: Всехвальнии мученицы:

Неувядаемыми венцы венчалися есте от руки Вседержителя Бога, святителие, мученицы, преподобнии и праведнии Белорусския земли. Сего ради и мы имамы ходатаев Небесных, ихже усердно молим: помозите нам подвигом добрым подвизатися и веру Православную соблюсти.

Ина стихира, глас 2

Идеже бяху дебри и блата, кумирослужения и игралища бесовская, насади Господь виноградник Свой, и укоренися к плодоношению, и принесе спасительныя грозди — святыя, в земли Белорусской просиявшия, ихже днесь летнюю память совершающе, молимся о спасении душ наших.

Благодати обильныя источницы явистеся краю нашему, святии земли Белорусския, изсохшая сердца напояюще, да не растлимся зноем и жаждею, но принесем спасительныя плоды покаяния.

Да почтутся по достоянию с мудрыми девами во брачнем чертозе Небеснаго Жениха святыя девы и жены земли Белорусския Евфросиния —Полоцкое сияние, Евпраксия, Харитина, София, Иулиания, Валентина и Манефа страдалицы, елеем веры и благочестия светильники своя украсившия и нам ко спасению пути указующия.

Слава, глас 6:

Наста днесь великое торжество в крае нашем, прославляем бо сродник своих, многими воистинну делы и словесы Богу послужиша, ныне же прославльшему их Христу предстояще, молятся о нас прилежно, любовию совершающих светлое их торжество.

И ныне, Богородичен, глас 2: Прейде сень законная:

   

 

Вход. Прокимен дне. И чтения.

Пророчества Исаиина чтение (глава 43):

Тако глаголет Господь: вси языцы собрашася вкупе, и соберутся князи от них. Кто возвестит сия? Или, яже исперва, кто возвестит вам? Да приведут свидетели своя, и оправдятся, и да услышат, и да рекут истину. Будите Ми свидетели, и Аз Свидетель, глаголет Господь Бог, и Отрок Мой, Егоже избрах: да увесте, и веруете Ми, и уразумеете, яко Аз есмь. Прежде Мене не бысть ин бог, и по Мне не будет. Аз Бог, и несть, разве Мене, спасаяй. Аз возвестих и спасох, укорих и не бе в вас чуждий. Вы Мне свидетели, и Аз Свидетель, глаголет Господь Бог. Еще от начала, и несть изымаяй от руку Моею. Сотворю, и кто отвратит е Тако глаголет Господь Бог, избавляяй вас, Святый Израилев.

Премудрости Соломоновы чтение (глава 3):

Праведных души в руце Божией, и не прикоснется их мука. Непщевани быша во очесех безумных умрети, и вменися озлобление исход их: и еже от нас шествие – сокрушение, они же суть в мире. Ибо пред лицем человеческим, аще и муку приимут, упование их безсмертия исполнено. И вмале наказани бывше, великими благодетельствовани будут, яко Бог искуси я и обрете их достойны Себе. Яко злато в горниле, искуси их и, яко всеплодие жертвенное, прият я. И во время посещения их возсияют и, яко искры по стеблию, потекут. Судят языком и обладают людьми, и воцарится Господь в них во веки. Надеющиися Нань разумеют истину и вернии в любви пребудут Ему. Яко благодать и милость в преподобных Его и посещение во избранных Его.

 

Премудрости Соломоновы чтение (главы 5 и 6):

Праведницы во веки живут, и в Господе мзда их, и попечение их у Вышняго. Сего ради приимут царствие благолепия и венец доброты от руки Господни, зане десницею покрыет я и мышцею защитит их. Приимет всеоружие рвение свое и вооружит тварь в месть врагом. Облечется в броня правды и возложит шлем суд нелицемерен. Приимет щит непобедимый преподобие, поострит же напрасный гнев во оружие, споборет же с ним мир на безумныя. Пойдут праволучныя стрелы молниины и, яко от благокругла лука облаков, на намерение полетят, и от каменометныя ярости исполнь падут грады. Вознегодует на них вода морская, реки же потопят я нагло. Сопротив станет им дух силы и, яко вихор, развеет их, и опустошит всю землю беззаконие, и злодейство превратит престолы сильных. Слышите убо, царие, и разумейте, навыкните, судии концев земли. Внушите держащии множества и гордящиися о народех язык, яко дана есть от Господа держава вам и сила от Вышняго.

На литии стихира храма и святых, глас 4:

Радуйся, земле Белорусская, слава бо Господня на тебе возсия: чудотворныя иконы Пречистыя Владычицы зде явишася, святителие и благоверныя князи веру распространиша, преподобныя отцы и матери обители иноческия создаша, мученицы кровьми Церковь утвердиша, праведныя и блаженныя светильницы миру явишася. Сего ради ныне торжествующе, усердно молим сродников наших, Богу угодивших, сохранити в мире и благоденствии землю сию и христоименитыя люди ея.

Слава, и ныне, глас тойже: Явлением образа Твоего, Пречистая… (из службы в честь Жировицкия иконы Божия Матере, см. Минею-май, часть 1-я, с. 285).

 

На стиховне стихиры воскресны.

Слава, глас 2 (тойже):

От святых равноапостольных Ольги и Владимира восприявши безценный бисер — Христа, земля Белорусская яви мирови чистоту православныя веры в подвизех благочестивых сродник своих, ихже соборную память совершающе, потщимся купно с ними предстати у престола Бога, в Троице славимаго.

И ныне: Богородичен: Се исполнися Исаиино проречéние:

 

На благословении хлебов по Ныне отпущаеши: Богородице Дéво: дважды, и святых тропарь, единожды.

 

Тропарь святых, глас 5:

    Почти Господь Белорусский край святыми, Ему благоугодившими: святители, мученики, преподобными и праведными, верно Господеви послужившими и мзду трудов приявшими. К тем же ныне и мы вопием: о нас молитеся ко Господу, да в вере и делех плод добр принесем.

 

НА УТРЕНИ

 

На Бог Господь: тропарь воскресен, дважды. Слава: святых. И ныне, Богородичен, глас 5: Радуйся, двере Господня непроходимая:    

 

По полиелеи ипакои гласа и седальны святых сия:

Глас 3: Непостижимый Боже, Отче, Сыне и Душе Святый, Триипостасная Единице, благослови трисоставную Русь —  Белую, Великую и Малую, да пребывает непозыблемо во Православии, благочестии и единомыслии.

Слава, глас тойже: Усердно паки восхваляем Андрея Первозваннаго, всея Русския земли апостола, перваго евангельским благовестием сию огласившаго и на холмах Днепровских и Двинских благодать предзревшаго, яже обильно доныне сияет лучами Креста, ограждающаго всю землю Белорусскую.

И ныне: Благословение матери градов русских, богоспасаемаго Киева, даровася древле земли нашей чрез образы Пречистыя Девы Белыничский и Минский, ихже благоговейно почитающе, вопием: о Мати и Дево, покрый нас от всякаго зла честным Твоим омофором.

 

Аще храм Всех Белорусских святых, по 50-м псалме стихира сия. Аще ли же ни, поется, егда екклесиарх разсудит.

Глас 6: Множицею находиша на землю нашу иноплеменницы, дышуще злобою попираша ю, но не возмогоша одолети достояния Божия, се бо сродницы рода белорусскаго, яко полк несокрушим и стена необоримая сохраняют земное Отечество свое от всякия брани, нужды и обстояний.

Величание:

Величаем вас, святии Белорусския земли, и чтим святую память вашу, вы бо молите о нас Христа Бога нашего.

 

Псалом избранный:

    1. Бог Богов Господь глагола и призва землю. 2. От восток солнца до запад хвально Имя Господне.  1. Пойте Господеви, преподобнии Его, и исповедайте память святыни Его, во всех людех чудеса Его. 2. Восхвалятся преподобнии во славе и возрадуются на ложах своих. 1. Веселитеся о Господе и радуйтеся, праведнии. 2. Яко Господь в роде праведных, и наследие их в век будет. 1. Воззваша праведнии, и Господь услыша их. 2. Бог нам прибежище и сила, Помощник в скорбех, обретших ны зело.

Посем: Ангельский собор: Таже ипакои и степенны гласа, и воскресная вся, якоже и обычай имамы.

   Канон воскресен гласа со ирмосом на 4, и Богородицы на 2, и святых на 8.

Канон святых белорусских, глас 8.

Песнь 1

Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

Припев: Вси святии земли Белорусския, молите Бога о нас.

Днесь радующеся, восхвалим Троицу Святую, даровавшую нам лик святых, молящихся о крае нашем.

Радуйтеся, святителие Полотстии: Мино, Дионисие и Симеоне, во епископстве добре подвизавшиися и веру Православную в пастве своей утвердившии.

Богородичен: Приклони ми ухо Твое, Чистая, Православною верою в сени лица Твоего честно любовию Ти притекающему и страхом покланяющуся, молебный мой глас услыши.

Катавасия: Отверзу уста моя:

 

Песнь 3

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче, Господи, и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний Краю, верных Утверждение, Едине Человеколюбче.

Прославим вси мудрую Евфросинию, крест вземшую, и путем ангельскаго жития шедшую, и Единому Жениху Небесному уневестившуюся.

Твердынею веры себе украшая, желаний краю достигл еси и Церкве Зиждителю благоприятен явился еси, преподобномучениче Афанасие.

Богородичен: Близ Тя сущу Владыки имам, Преславная Владычице, деяний моих книгу возложих на Тя верою: не премолчи ущедрити мя.

 

Кондак, глас 3.

Подобен: Дева днесь:

      Божии угодницы Белорусския земли ныне со дерзновением предстоят Престолу Святыя Троицы и невидимо за ны молятся Богу, о крае нашем, прося нам мир и велию милость.

Слава, и ныне, Богородичен: Крестом и образом Купятицким наш край озарися, и достиже свет его до Москвы и Киева, даже во хладной Сибири согре верных сердца и мене грешнаго к покаянию настави.

 

Седален, глас тойже:

Солнце Правды — Христа проповедали есте жи­тием, святии, и многия к вере спасительней наставили есте, и мою душу просветите молитва­ми вашими.

 

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

В сердце своем храмину благоуханну стяжав, святителю Кирилле, отверзл еси уста богохвальныя, тем спрославился еси имущему глаголы жизни вечныя — Христу Богу нашему.

Святитель добрый явился еси, отче Кирилле, ревностным проповеданием слова Божия, тем убо и российским Златоустом нареклся еси.

Богородичен: Удаляются от Бога, темже и погибают отметающии образы Сына Твоего, Мати Божия Дево Богородице, имиже спасаются чтущии Тя.

 

Песнь 5

Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Дар целити недуги стяжал еси от Христа, святе Лаврентие, и добре паству Туровскую управил еси. Моли за нас Христа Бога, недуг душевных и телесных исцеление получити.

Послушанию добре навыкл еси, отче Мартине, угождая иерарсем Туровским, темже и, Христу уподобився, преподобным нареклся еси.

Богородичен: Прорастила еси без семене Иже прежде всякия твари, Прозябение Сына Отча, безлетно же и безначально Духом Божественным, Богородительнице Чистая, Егоже подобие вида вси почитаем.

 

Песнь 6

Ирмос: Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Обитель иноческую основав, многи подвижники собрал еси, преподобне Елиссее, по кончине же твоей храниши всех, тя в подвизех помощника добра имущих.

Основателем градов в земли нашей явился еси, благоверный княже Ростиславе, в тяжкая же времена раздоров мудро явил еси житием твоим любовь Христову.

Богородичен: Страстей неуставное бешение предстанием Твоим, Богоневесто, устави в тишину и ко пристанищу настави нас тишины.

По катавасии кондак и икос воскресны.

Песнь 7

Ирмос: От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Работати Христу единому всем сердцем вожделев, пришел еси по кончине родителей твоих, Макарие, во обитель Пинскую и тамо, Духом Божиим наставляем, пищею имел еси писания Божественная; моли Спаса нашего, преподобне, да и мы, грешнии, оныя возлюбим, яко источник Богодохновенный.

Младенцем муки тяжкия от богопротивных иудей за Христа испытав, Ангелом Небесным уподобился еси, страстотерпче Гаврииле, и ныне молися о всех младенцех края нашего.

Богородичен: От Троицы родила еси Единаго, Богородице, бывша непреложна плотским соединением, сугуба суща Естеством, Егоже вида образ почитаем.

 

Песнь 8

Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют вои Ангельстии,  хвалите и превозносите во вся веки.

      Отца и матере во младенчестве своем лишившися, ревность о Православии имеющи, святая праведная Софие, обрела еси единаго Помощника и Родителя – Христа Бога.

      Явилася еси истинною защитницею Православныя веры, град Слуцк обогатила еси славным житием твоим. Темже и Бог прослави тя, мудрая Софие,  мощей нетлением, ихже ныне умильно лобызаем.

      Богородичен: Иже Тобою беседовавый к человеком, Бог Сый всяческих, зрак человека восприят. Егоже взор почитаем, Дево, в писаниих.

 

Песнь 9

      Ирмос: Воистинну Богородицу, Тя исповедуем, спасеннии Тобою, Дево Чистая, с Безплотными лики Тя величающе.

      Святии земли Белорусския, выну о нас молите, да и мы, совершивше течение жизни нашея, вооружении крепостию в скорбех вас Укрепившаго, воспоем с вами: ничтоже возможе отлучити нас  от любве Божия.

      Святии вси Белорусския земли, молите Святую Троицу мир Церкви и людем спасение даровати, веру же Православну соблюсти.

      Богородичен: Твоего несказаннаго рождества прописуя пророк, книгу запечатану провиде, Еяже никтоже таинство разуме вочеловечения рождества Твоего.

 

Светилен воскресен.

      Слава, святых: Песньми восхвалим святых края  нашего, Христа славяще, сих просветившаго и помощники нам даровавшаго.

 

И ныне, Богородичен воскресен.

 

На хвалитех стихиры воскресны и святым:

Глас 2: Тихостию нрава украшаемыя, твердость адамантову являете, святии рода белорусскаго,еретическая и безбожная гонения претерпевше, даже до смерти за Истину пострадали есте. И ныне Отечество ваше земное и Церковь ограждайте, да не уклонимся в развращения, но добрыя воины Христовы пребудем.

Киими похвальными венцы увенчаим новомученики безчисленныя, ведомыя нам и безъименитыя, за Христа и Церковь ужасныя муки претерпевшия и кровьми своими землю Белорусскую напоившия, да приносит спасительныя плоды до скончания века.

Аще и вси воскликнем согласно, не довлеет сие к похвале святых угодников Божиих, тии бо евангельская блаженства стяжавше, наследоваша обители небесныя и дерзновение имут пред Господем. Сего ради днесь святыя земли Белорусския умоляют Вседержителя за наследники своя, да и мы образ верным явимся словом, житием, любовию, духом, верою и чистотою.

Слава, глас тойже:

От темнаго запада на восток солнца очи возводяще, молимся: Господи, заступлением святых земли Белорусския, отжени от нас належащую тьму нечестия и просвети ны, немощныя, да в законе Господни добре ходяще, во свете Твоем узрим свет!

 

НА ЛИТУРГИИ

Блаженны воскресна гласа на 4 и от канона святых песнь 9-я на 4. По входе тропарь воскресен и святых. Кондак воскресен. Слава: святых. И ныне: Предстательство христиан: Прокимен воскресен и святым, глас 4: Дивен Бог во святых Своих, Бог Израилев. Апостол рядовой и святых ко Евреем, зачало 330. Евангелие рядовое и святых от Матфея, зачало 10. Причастны: Хвалите Господа с Небес: и Радуйтеся, праведнии, о Господе:

 

Распечатать Распечатать

Комментирование закрыто.